Rød eller blå i sprint

O-teknisk træning
18. Udvidet kurveforståelse
18.C Kurver i sprint
13-18 år

O-teknisk træning
34. Orientering i fremmede terræntyper
34.B Sprint i udlandet
18-20 år

Formål

At træne løberne i, hvilken betydning kurver har for strækplanlægningen i sprint.

Design og afvikling

Banen laves, så løberne på udvalgte stræk kan teste, om det er hurtigst at tage det korte vejvalg med mange kurver/flest kurver (rødt vejvalg) eller løbe mere udenom (blåt vejvalg). Der indtegnes endvidere en rød stiplet linje, som løberne skal følge for at komme tilbage til den foregående post, efter at have testet et vejvalg. Gør det eventuelt kun på de kortere strækninger. Sørg endvidere for at postplaceringen er så enkel, at den ikke bommes på en af testene, idet resultatet herved ikke kan bruges til ret meget.

Øvelsen afvikles ved at løberne først løber det røde vejvalg med fuld fart, jogger tilbage til posten ad den røde stiplede linje, og derefter løber det blå vejvalg med fuld fart. Løberne jogger efterfølgende frem til det næste stræk.

Der bruges elektronisk tidtagning, så stræktiden for de to vejvalg kan sammenlignes.

Teknik og fokuspunkter

Valget om at løbe et kortere vejvalg med flere kurver eller udenom og undgå for stor stigning er en typisk vejvalgsudfordring. Underlag og hældningen på stigningen er sammenholdt med de orienteringstekniske udfordringer afgørende for valget. Hvad der er hurtigst, er ofte meget individuelt, hvorfor det er vigtigt at løberne får deres egen erfaring i, hvornår de skal æde kurverne eller løbe mere udenom. Øvelsen evalueres ved, at løberne sammenligner deres tider på de to vejvalg, med hvad der var deres forventning om var hurtigst. Løberne skal i første omgang sammenligne med sig selv, men om det var rødt eller blåt vejvalg, som var hurtigst for alle, er også interessant at evaluere på.

Varighed

20-30 min.

Terræn

Sprintområde med et godt kurvebillede

Udstyr

Kort med baner og postskærme, samt tidtagningsudstyr.

TBU-bogen

S. 179 + s. 211

Tak for øvelsen til

Jess Rasmussen, Viborg OK

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s