Kængurustylten

Fysisk og motorisk træning
29. Plyometrisk træning
29.A Plyometrisk træning på trapper og op ad bakke
17- år

Formål:

At træne løbernes evne til at udnytte SSC (Stretch-Shortening Cycle) til at skabe hurtig og stor kraft i afsættet mod underlaget, og deres evne til at lagre energi i senerne for at få en bedre løbeøkonomi. 

Design og afvikling:

Øvelsen gennemføres ved, at løberne laver et ‘forhop’ på stedet, efterfulgt af ét kraftigt hop op ad trappen og lander på begge ben. Øvelsen er kun et enkelt hop ad gangen med maksimal kraft. Der gås ned til bunden af trappen og startes igen efter hver gentagelse.

Generelt
Plyometrisk træning introduceres først sent i løbernes udvikling, da de først igennem løbstekniske øvelser, stabilitetstræning og opbyggende vægttræning skal have opbygget en god styrke i muskler, sener og knogler. Vær opmærksom på at plyometrisk træning er en træningsform, der indeholder en vis risiko for skader, da der arbejdes målrettet med senerne og overgangen mellem sener og muskler, primært i underbenet. 

Den plyometriske træning skal introduceres med omtanke, den mest hensigtsmæssige måde at gøre dette på, er ved at begrænse belastningen i starten og gradvist sætte mere og mere belastning på øvelserne. 

Delelementerne i den plyometriske træning er bygget op, så belastningen i landingerne vil blive større og større. Inden for hvert delelement kan belastningen dog også være progressiv. For stille og roligt at vænne kroppen til plyometrisk træning skal hoppene og springene i starten af de forskellige delelementer ikke være med maksimal indsats. Det handler i højere grad om at få indlært en god teknik i starten, hvor der er fokus på at skabe en forspænding i landingen, og på at have så kort kontakttid som muligt. I starten skal løberne derfor tænke mere vertikalt (højt) og mindre horisontalt (langt), når de laver plyometrisk træning, da de lange hop og spring vil gøre det markant sværere at lande og sætte af med god teknik.

Video:

Kommer snarest

Terræn:

Stabilt underlag på en beton-, asfalt- eller flisetrappe med mindst 20 brede trin, der ikke er for høje. En kort trætrappe, ståltrappe el.lign. med luft mellem trinnene er sjældent anvendelig. 

Antal gentagelser og belastning:

Der laves 3-5 sæt af øvelsen af 1 gentagelse pr. sæt. Der gås tilbage ned til bunden af trappen i pausen.

Den plyometriske træning skal ikke vare mere end 5 minutter de første gange, med en enkelt eller to øvelser på trappe eller op ad bakke, og den kan foregå som en del af den løbstekniske træning. Over nogle år kan træningen bygges op til at vare 15-20 minutter, med øvelser fra to eller tre af delelementerne, og kan enten foregå som en del af den løbstekniske træning eller som en del af vægttræningen.

TBU-bogen:

S. 110

Del af program:

Eksplosivt vægttræningsprogram

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s