Hop op på kasse

Fysisk og motorisk træning
29. Plyometrisk træning
29.C Plyometrisk træning med redskaber
19- år

Formål:

At træne løbernes evne til at udnytte SSC (Stretch-Shortening Cycle) til at skabe hurtig og stor kraft i afsættet mod underlaget, og deres evne til at lagre energi i senerne for at få en bedre løbeøkonomi. 

Design og afvikling:

Øvelsen gennemføres ved, at løberne med samlet afsæt på to ben hopper op på en kasse, der passer i højden, således at den er høj nok til at løberne skal løfte knæene lidt op og gøre en indsats for at komme op på kassen, men ikke for høj til at løberen ikke kan hoppe helt op på kassen. Det passer for mange med en kasse der går mindst til knæet på løberen der skal lave øvelsen. 

Efter landingen oppe på kassen, hopper løberen ned igen på begge ben og hopper med det samme op på kassen igen. Der kan eventuelt laves et lille mellemhop nedenfor kassen inden hver gentagelse. Der er fokus på at have kort kontakttid og på at sætte kraftigt af fra underlaget.

Generelt
Plyometrisk træning introduceres først sent i løbernes udvikling, da de først igennem løbstekniske øvelser, stabilitetstræning og opbyggende vægttræning skal have opbygget en god styrke i muskler, sener og knogler. Vær opmærksom på at plyometrisk træning er en træningsform, der indeholder en vis risiko for skader, da der arbejdes målrettet med senerne og overgangen mellem sener og muskler, primært i underbenet. 

Den plyometriske træning skal introduceres med omtanke, den mest hensigtsmæssige måde at gøre dette på, er ved at begrænse belastningen i starten og gradvist sætte mere og mere belastning på øvelserne. 

Delelementerne i den plyometriske træning er bygget op, så belastningen i landingerne vil blive større og større. Inden for hvert delelement kan belastningen dog også være progressiv. For stille og roligt at vænne kroppen til plyometrisk træning skal hoppene og springene i starten af de forskellige delelementer ikke være med maksimal indsats. Det handler i højere grad om at få indlært en god teknik i starten, hvor der er fokus på at skabe en forspænding i landingen, og på at have så kort kontakttid som muligt. I starten skal løberne derfor tænke mere vertikalt (højt) og mindre horisontalt (langt), når de laver plyometrisk træning, da de lange hop og spring vil gøre det markant sværere at lande og sætte af med god teknik.

Video:

Kommer snarest

Udstyr:

En eller flere stabile kasser afhængig af løbernes erfaringsniveau og højde. 

Terræn:

Stabilt og hårdt underlag, gerne en udendørs eller indendørs løbebane.

Variationer:

For stille og roligt at vænne kroppen til plyometrisk træning skal hoppene og springene i starten af de forskellige delelementer ikke være med maksimal indsats. Overvej derfor antallet af gentagelser og sæt i forhold til hvor løberne er i deres udvikling og hvor meget erfaring de har med plyometrisk træning.

Antal gentagelser og belastning:

Der laves 2-3 sæt af 3-5 gentagelser. Der holdes en god pause mellem sættene.

Den plyometriske træning skal ikke vare mere end 5 minutter de første gange, med en enkelt eller to øvelser. Over nogle år kan træningen bygges op til at vare 15-20 minutter, med øvelser fra to eller tre af delelementerne, og kan enten foregå som en del af den løbstekniske træning eller som en del af vægttræningen.

TBU-bogen:

S. 110

Del af program:

Eksplosivt vægttræningsprogram

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s